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MEÌ4ORANDUM FOR TI-lE SECRETARY 0F DEFENSE

Subject H.R, 10693, 94th Conqress, a bii.1 'ITo amend section
3.41 of title 10, United States Code, to require that
t]ie Secretaries of the military departments be kept
fully and currently informed regarding all matters
considered and acted upon by the Joint Chiefs of Staff"

Reference a memorandum by the Acting Director, LegislativeReference Service, Office of the General Counsel, Departmentof Defense, 5 December 1975, subject as above, which requestedcomments on a proposed report to the Chairman, CommitteeArmed Services, House of Representatìves. The proposed reportconcludes that the Department of i)efense interposes no objectionto H.R. 10693.

The pronosed report bas been re\7iewed. The 3'oint Chiefs ofStaff believe that the draft DOD response should be amendedindicated in the Annex to reflect that DOD Directive 5l001adequately responds to the concerns which stimu:Latcd the pro-posed legislation.

For the Joint Chiefs of Staff:
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ADRIAN S J0U
Najor Gene1,! USA
Vice DirecLJ
Joint. Staff

A t t a chme n t

166 4 O



i

JCSM-' 4 40-75 Annex

DR7dT 2

Sonorable Ecivin Price
3Chairman, Committee on Armed Services
4House of Euprusentativon

1ashington, D. C. 20515
6

Dear Mr. Chairman:
7

This is in response to your letter of Nevejuber 17, 1975, R

requesting the DOD views on fl.E. 10693, a bill 'To amend 9

section 141 of title 10, United States Code, to require that
the Secretaries of the military departments be kept fully end il
Curent1y inford regarding all matters considered and acted 12

upon by the Jo nt Chiefs of Staff.' 13

Although the Secretaries of the Hilitary Department.5, are not; 14

in the operational chain of command, the Dsparment of Defense is
recognizes that they nevertheless need access to information in 36

order to carry out their duties. Accordingly,. language similar 17

to that contained in H.P. 10693 has beer, prescribed by subpara- 18

graph II.2.a.(2) of DOD Diructive 5100.1 (December 3), 1958) 19

as follows:. 20
"(2) The Joint c:i.en of' Staff, as a group, are 21

directly rc;sponsible to the Secretary of Defer, for the 22

functions a reigned to t;hem. Each mon er of it Ch 23

of Staff, othsr than tho Chairman, is rcnonsi.b1e for keeping 24

the Secreta.ìy of his mili tei'y dejartmnent fui) informed on 25

retters considered or atud upon by the Joint Chiefs of 26

Staff." (Emphasis supplied.) 27

The Department of Defense. fully supports the principle that 28

each Service Chief should keep the Secretary of his Military 29
Departm-;nt f11y nd proeptly informed on a].i ivattors considered 30

by the Joint Chic-fa of Staff. The DeporUDont of Defense considers 31

the aforementioned directive sufficient to accomplish this purpose 32

and believes the proposed legislation is unnecessary. 33

Sincerely yours, 34


